NOS NieuwsAangepast

Bestand tussen Israël en Hamas

Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat hebben VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry bekendgemaakt.

Het humanitaire bestand gaat vrijdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd in en zal 72 uur duren. Er zouden verder geen voorwaarden aan het bestand verbonden zijn.

Tijdens het humanitaire bestand worden er onderhandelingen begonnen. Volgens correspondent Sander van Hoorn zijn delegaties van Israël en Hamas vertrokken naar Caïro om daar praten over een blijvend staakt-het-vuren.

De delegaties van Israël en de VS zullen niet met Hamas aan een tafel zitten.

Opschorting

In een verklaring van de VN en VS staat dat de "troepen op de grond blijven waar ze zijn." Israël zal zijn strijdkrachten dus voorlopig nog in Gaza houden.

Volgens Ban en Kerry is het humanitaire bestand belangrijk "om de burgers de broodnodige opschorting van het geweld te geven".

Gisteren riep Israël nog eens 16.000 reservisten op. De oorlog tussen Israël en Hamas duurt inmiddels 25 dagen. Het is daarmee de langste oorlog tussen de twee, langer dan de confrontaties in 2008 en 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl