NOS NieuwsAangepast

Milities: wij controleren Benghazi

Rebellengroepen in Libië zeggen dat ze de havenstad Benghazi in handen hebben. De afgelopen dagen werd in de stad zwaar gevochten, met name rond een legerbasis. De milities bestaan uit verschillende opstandige groepen, onder wie islamitische militanten. Zij zouden min of meer de leiding over de andere rebellengroepen hebben.

De rebellen zouden het leger inmiddels verslagen hebben. De basis is ingenomen en tanks, raketten en munitie zijn door de rebellen buitgemaakt.

Hoe ver de controle van de rebellen reikt is onduidelijk. Volgens een ooggetuige zijn de straten uitgestorven: burgers blijven binnen en er zijn geen controleposten te zien, niet van het leger en niet van de milities. Alleen het vliegveld aan de rand van de stad lijkt nog niet in handen te zijn van de rebellen. Daar is het leger van de dissident generaal Haftar nog de baas.

Gevechtspauze

In Libië wordt al twee weken hevig gevochten, waardoor al meer dan 200 doden zijn gevallen. Behalve in Benghazi zijn ook in Tripoli gevechten. Milities proberen daar het vliegveld in te nemen. Gisteren was door beide partijen een gevechtspauze ingelast, maar vandaag laaiden de gevechten weer op.

De chaos in het land leidt er toe dat steeds meer landen hun ambassade in de hoofdstad Tripoli sluiten. Spanje sloot vandaag ook zijn ambassade, nadat Nederland het personeel dinsdag al terugriep. Italië en Malta houden hun ambassade vooralsnog open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl