NOS NieuwsAangepast

DNA en spullen MH17 overgedragen

DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan Nederland. Dat heeft het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg gezegd.

Zijn team kreeg vandaag in een mortuarium in Donetsk 25 monsters met erfelijk materiaal van slachtoffers overhandigd. Ook kregen de Nederlanders de bezittingen van 27 slachtoffers van de ramp.

Het DNA-materiaal zou bestaan uit beperkte hoeveelheden menselijke resten. De bezittingen zijn vooral kleren en schoeisel.

De leiding van de missie wil niet zeggen wie het materiaal en de bezittingen aan de Nederlanders overhandigde. Donetsk is in handen van de pro-Russische-separatisten, die het ook voor het zeggen hebben in het rampgebied.

Charkov

Aalbersberg zei dat hij DNA-materiaal heeft gekregen van 25 slachtoffers. Hij wilde niets zeggen over de aard van het materiaal. Ook wilde hij niets zeggen over de bezittingen.

Het is niet duidelijk of het materiaal in de 25 monsters overeenkomt met materiaal dat al in Hilversum wordt onderzocht.

Al het materiaal gaat morgen naar Charkov en wordt van daar doorgestuurd naar Nederland.

Eindelijk

In een persverklaring laat het team weten dat de leden erg blij zijn dat ze na twee weken eindelijk de plek van de ramp hebben bereikt. Vandaag waren het alleen nog verkenners die de route in kaart hebben gebracht en het rampgebied hebben bekeken.

Morgen gaat het team opnieuw proberen het gebied te bereiken waar de Boeing van Malaysia Airlines is neergekomen, maar de situatie is nog steeds erg instabiel, zegt Aalbersberg.

Experts

Als het rampgebied bereikt wordt beginnen de forensisch experts met hun eerste onderzoeken. Een team van 68 experts uit Maleisië sluit zich aan bij de missie van het repatriëringsteam, waar ook Nederlanders en Australiërs deel van uitmaken.

Het zal nog enkele dagen duren voor de hele onderzoeksoperatie volledig is opgebouwd. Volgens Aalbersberg mogen vanwege de veiligheidssituatie de komende tijd maar veertig tot vijftig experts het rampgebied in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl