NOS NieuwsAangepast

Meer controle langs route 'La Bestia'

De Verenigde Staten, Mexico en Guatemala gaan meer doen om te voorkomen dat migranten op een vrachttrein springen naar de VS. De drie landen gaan meer controleposten opzetten langs de duizenden kilometers rails van het zuiden naar het noorden van Mexico. Dat meldt de BBC.

Het reizen met de goederentrein is verboden, maar het is lastig om het verbod te handhaven. De posten moeten op betere handhaving toezien. Het is nog niet bekend hoeveel controleposten er langs de route komen.

Jaarlijks reizen tienduizenden migranten uit Centraal-Amerika op het dak van een vrachttrein richting de VS in de hoop daar een verblijfsvergunning te krijgen. La Bestia (Het Beest) eist elk jaar weer honderden doden en gewonden, doordat mensen van de trein vallen en onder de wielen terechtkomen. Ook worden vele migranten beroofd of geronseld door bendes.

Als de migranten het eindstation halen, dan wacht nog een gevaarlijke tocht door het woestijngebied tussen Mexico en de VS. Ook moet de rivier Rio Grande nog worden overgestoken.

Onbegeleide kinderen

Afgelopen maand bezocht de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Midden-Amerika om zijn zorgen kenbaar te maken over de groeiende stroom minderjarige vluchtelingen die proberen de VS te bereiken. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bereikten 52.000 onbegeleide kinderen de Mexicaans-Amerikaanse grens tussen oktober 2013 en juni 2014.

President Obama heeft enkele weken geleden het Congres om 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro) gevraagd om de stroom immigranten tegen te gaan. Het Congres moet er vandaag over stemmen omdat het de laatste dag voor het zomerreces is. Maar naar verwachting worden Obama's voorstellen niet overgenomen, omdat Democraten en Republikeinen het niet eens zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl