NOS NieuwsAangepast

Navi Pillay veroordeelt Israël

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft gezegd dat Israël willens en wetens internationale wetten overtreedt bij het militaire offensief in de Gazastrook. De beschietingen van scholen, huizen, ziekenhuizen en VN-schuilplaatsen zijn overtredingen van de Geneefse Conventie, zei Pillay in Genève.

De houding van Israël mag niet onbestraft blijven, vindt de VN-commissaris. Ze roept de wereldmachten op Israël tot de orde te roepen.

Tegelijkertijd zei ze dat ook Hamas de internationale humanitaire regels overtreedt met raketbeschietingen op Israël, soms vanuit dichtbevolkt gebied.

Ook kritiek op VS

Pillay bekritiseert ook de rol van de Verenigde Staten in het conflict. Ze zegt dat de voornaamste bondgenoot van Israël weigert zijn invloed op Israël uit te oefenen om het bloedbad te beëindigen. Ze is er ook ontzet over dat de Amerikanen altijd tegen resoluties stemmen die tegen Israël gericht zijn.

Volgens functionarissen in de Gazastrook heeft de oorlog met Israël al aan 1372 Palestijnen het leven gekost. 7000 Palestijnen zijn gewond geraakt. Het dodental aan Israëlische kant is 56, met meer dan 400 gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl