Ontslag Jatsenjoek weggestemd

Een ruime meerderheid van het Oekraïense parlement accepteert het ontslag van premier Jatsenjoek niet. Hij diende vorige week het ontslag in van zijn kabinet nadat twee coalitiepartijen uit de regering waren gestapt.

Daardoor kon Jatsenjoek geen wetten meer door het parlement krijgen. President Porosjenko deed een beroep op het parlement om uit de impasse te komen en om als volksvertegenwoordiging te blijven functioneren.

Jatsenjoek stapte op om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen. De premier wil nog steeds nieuwe verkiezingen, maar het is onduidelijk hoe hij dat wil bereiken.

Begroting

Nadat het ontslag van de premier was weggestemd, keurde het parlement ook allerlei begrotingsvoorstellen goed. Zo wilde Jatsenjoek meer geld voor de strijd tegen de pro-Russische opstandelingen in Oost-Oekraïne. Dat gebeurt door meer belasting te heffen.

De Oekraïense televisie en radio zonden de debatten in het parlement live uit. Aanhangers van Jatsenjoek begonnen te juichen toen duidelijk werd dat het parlement zijn ontslag niet accepteerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl