Rutte: toegang tot rampplek moeilijk

Premier Rutte waarschuwt dat we er serieus rekening mee moeten houden dat de internationale onderzoekers de komende dagen geen toegang tot het rampgebied in Oost-Oekraïne zullen krijgen. Dat deed hij op een persconferentie na afloop van een gesprek met de Maleisische premier Najib Razak in Den Haag.

Het was de eerste keer dat de premiers elkaar ontmoetten. Ze hadden de afgelopen weken vaak telefonisch contact.

Zaterdag werd duidelijk dat Razak naar Nederland zou komen om te praten over de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte neer in Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen 43 Maleisiërs om, onder wie de vijftien bemanningsleden van het vliegtuig.

Verenigd in rouw

Rutte en Razak hebben gesproken over de nasleep van de ramp. De premiers benadrukten dat Maleisië en Nederland verenigd zijn in rouw om de dood van de landgenoten.

Ze geven prioriteit aan het terugbrengen van de slachtoffers en hun bezittingen en het verkrijgen van helderheid over de toedracht van de ramp. Ook willen ze ervoor zorgen dat de daders hun straf niet ontlopen.

Het internationale onderzoek staat onder leiding van Nederland, maar ook Maleisië levert een grote bijdrage. Vandaag zijn 68 politiemensen naar Kiev gevlogen, waar ze gaan samenwerken met Nederlandse en Australische collega's. Ook werken er in Hilversum Maleisische experts aan de identificatie van de slachtoffers.

Condoleanceregister

De premiers hebben ook stilgestaan bij wat er is gebeurd. Razak tekende na afloop van het gesprek het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp.

Razak blijft twee dagen in Nederland. Hij zal ook de kazerne in Hilversum bezoeken waar de lichamen van de slachtoffers worden geïdentificeerd. Morgen geeft hij waarschijnlijk nog een persconferentie over zijn bezoek aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl