Tientallen Koerden gedood in Noord-Irak

Bij het grondoffensief door het Turkse leger in Noord-Irak zouden al 79 Koerden en 5 soldaten zijn omgekomen. Dat meldt het Turkse leger. De Koerden zeggen 22 Turkse militairen te hebben gedood.

Het offensief van het Turkse leger begon donderdag avond laat. Met luchtsteun trokken de Turkse troepen de grens over en bonden de strijd aan tegen de Koerdische rebellen die daar vlak over de grens hun kamp hebben opgeslagen.

Beschietingen

Volgens het Turkse leger kwamen bij de gevechten tussen het leger en de rebellen 24 Koerden om. Later zouden nog eens 20 Koerden zijn gesneuveld als gevolg van artillerie-beschietingen. De Koerden werden ook vanuit helikopters beschoten. Het Turkse leger zegt vandaag nog eens 11 rebellen te hebben gedood.

De Turkse autoriteiten omschrijven de actie zelf als een beperkte operatie.

"Doel en omvang van de actie zijn begrensd" aldus premier Erdogan voor de Turkse televisie. "Onze troepen zullen zich zo snel mogelijk uit Irak terugtrekken, zodra zij hun doel hebben bereikt."

Turkije heeft de Verenigde Staten, die deel uitmaken van een militaire coalitie in Irak, van te voren van het grond-offensief op de hoogte gesteld. 

Terroristische organisatie

Zowel de Turken als de Amerikanen beschouwen de rebellen van de PKK leden van een terroristische organisatie. De Amerikanen hebben Turkije op het hart gedrukt de actie zo beperkt mogelijk te houden. 

Hoeveel militairen Turkije voor deze actie in Noord-Irak heeft ingezet, is niet duidelijk, de aantallen lopen nogal uiteen. Volgens een Amerikaanse officier in Noord-Irak zijn de Turken met een paar honderd man de grens overgetrokken. 

Maar de Turkse Sky zender heeft het over tweeduizend man, terwijl NTV televisie melding maakt van tienduizend militairen.

Eigen staat

De rebellen van de PKK willen in de grensstreek in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak, in Koerdistan, een eigen staat stichten. Om dat doel te bereiken vallen ze regelmatig Turkse doelen aan in Zuid-Turkije. Daar wil Turkije met deze inval nu een einde aan maken.

Turkije verwacht dat de hele operatie zo'n twee weken gaat duren. 

Het conflict rondom Koerdistan speelt al heel lang maar in 1984 namen de Koerden de wapens op. De strijd die sindsdien wordt gevoerd, kostte al 40.000 levens.

 

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

Het Turks offensief in Irak gaat door

Het Turks offensief in Irak gaat door. Voor de derde dag heeft het leger aanvallen uitgevoerd in Noord-Irak. Daarbij zijn tot nu... toe 79 Koerdische rebellen gedood, en zeven Turkse militairen. Aldus het Turkse leger. Volgens de Koerden zijn er veel meer Turkse militairen in de strijd omgekomen.

Video en Audio

Meer video en audio