NOS VoetbalAangepast

PSV: waken voor onderschatting

PSV treedt vanavond in de derde voorronde van de Europa League in eigen huis aan tegen het Oostenrijkse Sankt Pölten. Trainer Phillip Cocu zal waken voor onderschatting, want vorig jaar kende PSV een teleurstellend EL-avontuur tegen ook al relatief onbekende tegenstanders. En dat terwijl de ploeg het seizoen zo goed begon.

Precies een jaar geleden zag de situatie er namelijk heel anders uit. PSV was tweede geworden in de eredivisie en mocht zich zodoende proberen te plaatsen voor de Champions League. In de derde voorronde werd het Belgische Zulte Waregem thuis met 2-0 verslagen en in België werd een overtuigende 3-0 zege geboekt. Zakaria Bakkali, nu op een zijspoor beland, maakte veel indruk.

Milan was te sterk

Met veel vertrouwen maakte PSV zich op voor de beslissende tweestrijd met AC Milan. In het Philips-stadion eindigde de wedstrijd in 1-1, maar in San Siro werd kansloos verloren (3-0). Het werd de Europa League in plaats van de Champions League en in een groep met Ludogorets Razgrad, FK Tsjornomorets en Dinamo Zagreb leek dat voor PSV een eenvoudige klus.

Niets was minder waar. Nadat PSV in de eredivisie minder goed begon te spelen, leek de ploeg het in de Europa League niet zo serieus te nemen. Ludogorets en Tsjornomorets wonnen zelfs in Eindhoven en Cocu zag zijn ploeg ook bij Ludogorets verliezen. Een zege op Tsjornomorets en vier punten tegen Dinamo Zagreb bleken niet voldoende om Europees te overwinteren.

Twee hordes

PSV moet nu nog twee hordes nemen voordat het überhaupt in die groepsfase mag uitkomen. Eerst wacht dus Sankt Pölten en volgende week vrijdag is de loting voor de play-offwedstrijden.

Cocu weet dat zijn ploeg in deze ronde favoriet is, maar terugblikkend op het rampzalig verlopen seizoen is het nog maar de vraag of PSV zich die rol wel mag aanmeten. "Als we doen wat we moeten doen en ons niveau halen, dan zijn we favoriet", liet Cocu weten aan de vooravond van het treffen met een club die in eigen land niet eens op het hoogste niveau actief is.

Sankt Pölten speelt in de Oostenrijkse eerste divisie en bereikte het internationale podium door een plaats in de bekerfinale, waarin landskampioen Red Bull Salzburg met 4-2 te sterk was.

Weinig ervaring

Sankt Pölten-trainer Herbert Gager hielp niet echt mee om PSV minder favoriet te maken. "We hebben weinig ervaring en vooral jonge spelers in het team, die mogelijk niet gewend zijn om in deze entourage en sfeer te spelen", zei de 44-jarige Oostenrijker.

Is Sankt Pölten dan helemaal onbekend? Nee, dat niet. Een maand geleden speelde PSV toevallig een wedstrijd tegen de club, tijdens een oefencampagne in Oostenrijk. Oscar Hiljemark was de maker van het enige doelpunt.

Die voorkennis kan voordelig zijn, maar het kan ook de onderschatting versterken. Het lijkt erop dat PSV alleen van zichzelf kan verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl