NOS NieuwsAangepast

Shell: gevolgen sancties onduidelijk

Het is nog te vroeg om te zeggen of Shell last krijgt van de economische sancties tegen Rusland, zegt topman Ben van Beurden. "Er zijn dagelijks nieuwe ontwikkelingen en dat zal nog wel een tijdje doorgaan, maar het is nu te vroeg om te zeggen wat de gevolgen zijn", aldus de Shell-topman bij de toelichting op de kwartaalcijfers van het olie-en gasbedrijf.

Minder last

Shell heeft volgens Van Beurden wel een belangrijke positie in Rusland, maar heeft van de sancties minder last dan sommige concurrenten. BP bijvoorbeeld is met 20 procent grootaandeelhouder van de Russische oliemaatschappij Rosneft, dat door de VS op de sanctielijst is gezet.

De plannen met het Russische gasbedrijf Gazprom om naar olie en gas te zoeken in het poolgebied en in diep water zouden wel door de sancties geraakt kunnen worden, maar hier is enkel nog maar sprake van een principe-akkoord.

In het voorjaar heeft Shell door de spanningen in het oosten van de Oekraïne al een groot schaliegas-project in opbouw in de regio Donetsk stilgelegd en is er voorlopig een investeringsstop.

Geschokt

Shell is diep geschokt door de vliegramp met de MH17. Aan boord waren ook Shell-medewerkers met hun familie, in totaal 12 personen.

"Als Nederlander ben ik natuurlijk ook zeer begaan met het grote aantal landgenoten die zijn omgekomen", zei Van Beurden.

Verdubbeling

Shell behaalde in het tweede kwartaal een winst van 5,15 miljard dollar (3,8 miljard euro). Dat is meer dan een verdubbeling van het resultaat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst had zelfs nog hoger kunnen zijn, maar Shell moest flink afschrijven op gasprojecten in de Verenigde Staten.

Shell is druk bezig met het afstoten van activiteiten en wil dit en volgend jaar voor in totaal zo'n 15 miljard dollar aan onderdelen verkopen. Tot nu toe is al voor 8 miljard dollar (6 miljard euro) verkocht.

De olie- en gasproductie bedroeg in het tweede kwartaal 3,077 miljoen vaten per dag, net zoveel als een jaar geleden.

In de raffinage ging het beter. Door overcapaciteit stonden de resultaten de laatste tijd zwaar onder druk. De verkoop van olieproducten en chemische producten steeg in het tweede kwartaal met 4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl