Israël roept meer reservisten op

Israël heeft nog eens 16.000 reservisten opgeroepen om het militaire offensief in de Gazastrook te kunnen uitbreiden en verlengen. Bovendien is de VS om extra munitie gevraagd.

Premier Netanyahu heeft gezegd dat Israël zich door geen enkele wapenstilstand zal laten weerhouden om zijn doel te bereiken: de vernietiging van tunnels die Hamas gebruikt om Israël binnen te dringen.

Het leger denkt dat het daarvoor nog zeker enkele dagen nodig heeft.

De oorlog in de Gazastrook breekt diverse records, vertelt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten. De oorlog duurt nu met 24 dagen langer dan eerdere oorlogen tussen Israël en Hamas en er zijn meer doden bij gevallen.

Bij de oorlog in 2008 vielen aan Palestijnse kant tussen de 1200 en 1400 doden. Nu zijn het er al zeker 1360. Aan Israëlische kant zijn zeker 58 doden gevallen, bijna allemaal militairen.

Volgens Van Hoogstraten zijn de mensen in de Gazastrook bekaf omdat ze door de beschietingen nauwelijks kunnen slapen. Bovendien zitten veel families bij elkaar in te kleine ruimtes en slapen mensen vaak om de beurt een tijdje.

School

Israël zegt dat het onderzoek doet naar de beschieting van een school in de Gazastrook waar vluchtelingen in zaten. Israël zegt dat het spijt betuigt als blijkt dat het om Israëlisch vuur gaat. "Wij hebben een beleid om geen burgers aan te vallen", zei een regeringswoordvoerder.

Bij de beschieting van de VN-school in Jabalia kwamen zeker 16 Palestijnen om het leven. Israël zegt dat het leger reageerde op mortierbeschietingen vanaf een plaats vlak bij de school.

De VN veroordeelt de beschieting van de school en zegt dat alles erop wijst dat het om Israëlisch vuur gaat. De VN-scholen in de Gazastrook bieden inmiddels onderdak aan zo'n 180.000 Palestijnse vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl