NOS NieuwsAangepast

Eiceldonoren doen het om te helpen

Vrouwen die hun eicellen via de eicelbank van het UMC Utrecht doneren doen het niet voor het geld, blijkt uit onderzoek. Ze doneren eicellen omdat ze andere vrouwen willen helpen om zwanger te worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht naar het profiel van Nederlandse eiceldonoren. De Tweede Kamer was ooit bevreesd dat vrouwen zich vooral om financiële redenen als donor zouden aanbieden.

Tekort

Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De gemiddelde eiceldonor is 32 jaar, heeft een man en twee kinderen en een baan op mbo-niveau in de gezondheidssector.

Tot nu toe hebben enkele tientallen vrouwen hun eitjes gedoneerd. Er is een groot tekort aan donoren van eicellen; er staan 450 vrouwen op de wachtlijst.

Het UMC Utrecht denkt dat het aantal eiceldonoren zo klein is omdat de vrouwen, net als zaaddonoren, niet anoniem blijven. Het kind kan vanaf zijn zestiende de gegevens van de donor opvragen. Ook zou de behandeling belastend zijn, vrouwen moeten vijf tot zes keer naar het ziekenhuis.

Relatief nieuw

Eicelbanken zijn relatief nieuw. Ze bestaan sinds 2012, sinds die tijd is het mogelijk om de eitjes goed in te vriezen. Er zijn drie eicelbanken in Nederland. De eerste was in Utrecht, daarna volgde Leiderdorp en sinds ruim een maand is er ook een in het AMC in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl