OVSE in rampgebied MH17

Het OVSE-team met enkele Nederlandse en Australische experts heeft vroeg in de middag de rampplek in Oekraïne bereikt. Het konvooi was vanochtend vroeg uit Donetsk vertrokken en is met een grote omweg naar de plek gereden.

De deskundigen hebben de rampplek verkend, in afwachting van de komst van een grotere groep deskundigen. Hun taak wordt het stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen te vinden en onderzoek te doen naar de oorzaak van de ramp.

De afgelopen dagen was ook al enkele keren geprobeerd om de rampplek te bereiken, maar dat lukte steeds niet vanwege de onveilige situatie in de regio.

Vanochtend werd besloten een andere route te nemen. Die ging door gebied dat in handen is van het Oekraïense regeringsleger.

Gevaarlijk

Eerdere routes gingen door gebieden waar de pro-Russische separatisten de dienst uitmaken. In die regio's zijn voortdurende gevechten tussen de separatisten en het regeringsleger. De OVSE, die de Nederlandse onderzoekers en marechaussees begeleidt, vond het de afgelopen vier dagen te gevaarlijk en keerde daarom steeds terug naar Donetsk.

De meeste van de tientallen Nederlandse onderzoekers en marechaussees zijn nu niet meegereden in het OVSE-konvooi en zijn achtergebleven in Donetsk. De OVSE verkent eerst de situatie, bij een volgend bezoek gaat het team gericht zoeken op de rampplek.

Ook enkele journalisten reden mee in het konvooi, maar die werden bij de rampplek tegengehouden door de rebellen en zijn teruggereden. Volgens verslaggever Gert-Jan Dennekamp is er artillerievuur hoor- en zichtbaar binnen de 40-kilometer-zone.

Mijnen

Volgens de Oekraïense regering hebben de rebellen mijnen rond de rampplek gelegd, maar de OVSE zegt dat daarvoor geen bewijs is.

Als de situatie bij de rampplek veilig is, zullen ook de Nederlandse onderzoekers en marechaussees afreizen. Wanneer zij dan vertrekken, is niet bekend.

Lichamen

De onderzoekers gaan kijken of er nog lichamen bij de wrakstukken van de neergestorte Boeing liggen. Als dat het geval is, zullen die naar Nederland worden gevlogen. Ook wordt gezocht naar persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, zegt dat er geruchten zijn dat zo'n 80 lichamen op de rampplek zijn achtergebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl