NOS NieuwsAangepast

Overleg Argentijnse schulden klapt

Onderhandelingen tussen de Argentijnse regering en twee schuldeisende hedgefondsen zijn mislukt. De fondsen willen volledige betaling van de schulden van Argentinië, inclusief rente.

De fondsen willen dat het Zuid-Amerikaanse land 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) terugbetaalt. Ze zijn daarvoor naar een Amerikaanse rechter gestapt en die oordeelde dat de partijen er voor 6.00 uur vanochtend uit moesten komen. Dat is niet gebeurd en daarmee kan het land voor de tweede keer in dertien jaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Argentinië zegt dat het de schulden niet kan betalen, omdat er dan een clausule van eerdere schuldenakkoorden in werking treedt, waarbij het land vele miljarden aan schulden moet terugbetalen.

Eerdere crisis

Argentinië zegt dat de hedgefondsen misbruik maken van de schuldenproblematiek van het land.

De problemen komen voort uit de Argentijnse schuldencrisis in 2001. Het land raakte toen in zwaar weer omdat het zijn schulden ter waarde van 100 miljard dollar niet kon aflossen.

Met bijna alle schuldeisers werd toen een schuldsaneringsakkoord gesloten waarbij 70 procent van de schuld afgeschreven werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl