NOS NieuwsAangepast

Bizon moet weer gaan zwerven

Het Amerikaanse Yellowstone National Park wil bizons weer vrij laten zwerven in het westen van Amerika. Het idee wordt gesteund door natuurorganisaties en de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het plan ligt gevoelig bij boeren. Die zijn bang voor infectieziektes en vernieling van het landschap door de wilde kuddes. Ook vrezen ze dat de bizons het gras voor de poten van hun vee zullen wegvreten.

Sinds het einde van de 19e eeuw was de Amerikaanse bizon vrijwel uitgestorven nadat er intensief en systematisch op was gejaagd. De vijftig bizons die overbleven, werden rond 1900 opgevangen in het Nationale park Yellowstone. Nu zijn er weer zo'n 200.000 bizons, die in het wild alleen nog maar in enkele Nationale parken leven.

Ziektes

De infectie waar de boeren bang voor zijn is brucellose, die bij koeien miskramen veroorzaakt. Brucellose kan ook leiden tot uierontsteking, waardoor de koeien minder melk geven.

Yellowstone verzekert dat de dieren ziektevrij zijn. Ze zijn meerdere jaren in quarantaine geweest. Hoeveel bizons Yellowstone vrij wil laten is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl