NOS SportAangepast

Herlings rekent op medisch wonder

Motocrosser Jeffrey Herlings hoopt zijn wereldtitel in de MX2-klasse te kunnen verdedigen, ondanks de dijbeenbreuk die hij vorige week opliep in een demonstratiewedstrijd in het Belgische Genk. De Brabander is vastberaden om nog dit seizoen in actie te komen: "De eerste vraag aan de dokter was: 'hoe lang?'"

Direct na zijn val werd Herlings geopereerd en zijn dijbeen gestabiliseerd. De indrukwekkende bloeduitstorting en zwellingen op zijn been worden dagelijks behandeld met lasertherapie. Zijn motorfabrikant KTM stuurde al een botstimulator om de botbreuk sneller te laten herstellen. Voor zijn revalidatie meldt hij zich binnenkort in het medisch centrum van sponsor Red Bull in Thalgau, Oostenrijk. Herlings is vast van plan nog dit seizoen in actie te komen.

Versneld herstel

Herlings richt zich op de laatste GP in het Mexicaanse Léon op 14 september. Dat is over zeven weken, terwijl er minimaal zeven of acht weken staan voor een blessure als deze. "Een week voor Mexico gaan we foto's laten maken. Als het dan medisch verantwoord is, dan gaan we het proberen", zegt Herlings stellig. "Het zal sowieso heel moeilijk worden, want ik heb dan zeven of acht weken niet meer gereden. Dus dan moet ik het op ervaring, discipline en karakter gaan afmaken."

Die ervaring heeft de 19-jarige Brabander genoeg. Karakter ook. Ook vorig seizoen stond Herlings een paar weken buitenspel door een breuk in zijn schouderblad. Voor het herstel stond zes weken, maar drie weken later zat hij al weer op de motor in de Grand Prix van Lierop. Prompt won hij de wedstrijd.

Dure punten

De punten die in Mexico te verdelen zijn, kunnen kostbaar zijn als Fransman Jordi Tixier de komende wedstrijden wint. De Brabander staat nu nog 145 punten voor op zijn teamgenoot, maar die riante voorsprong kan na de wedstrijden in Tsjechië (27 juli), België (3 augustus) en Brazilië (7 september) als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

"De kans is gigantisch groot dat hij eroverheen komt", weet Herlings. "Dan moet ik in Mexico rijden om de titel te kunnen halen. Maar niet ten koste van alles."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl