NOS NieuwsAangepast

"Kijk Oostenrijkse koeien niet recht in de ogen aan"

Wandelaars in het Tirol mogen geen koeien meer recht in de ogen kijken. Ook mogen wandelaars onder geen beding jonge koeien aaien. De Oostenrijkse deelstaat komt met deze strenge regels, nadat meerdere wandelaars zijn aangevallen door 'Killer-Kühe'.

Deze week kwam een vrouw om het leven die met haar hond aan het wandelen was. Ze werd omsingeld door koeien, die haar met hun hoorns aanvielen en vertrappelden. Vermoedelijk reageerden de koeien op de hond, die volgens omstanders niet agressief deed.

Mogelijk zagen de koeien de hond toch als een vijand. "Koeien hebben een zeer sterk moederinstinct", zegt Irina Fronescu van de dierenbescherming Vier Pfoten. "Daarom geldt de regel: als wandelaars koeien met hun kalveren zien, moeten ze er met een grote boog omheen lopen."

Kop omlaag, in de aanval?

Tirol wil daarom dat wandelaars voortaan hun hond aan de lijn houden. Ook geeft de deelstaat de tip: als je ziet dat koeien opeens hun kop omlaag doen, bereiden ze mogelijk een aanval voor. Het advies is dan om je rustig terug te trekken en je hond los te laten.

Daarnaast adviseert Tirol wandelaars om te bekijken of een wandelroute door weides loopt - en waar mogelijk een alternatieve route te zoeken. De deelstaat wil ook waarschuwingsborden langs de paden zetten.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl