NOS SportAangepast

Kamminga pakt eerste Oranjegoud

Manon Kamminga heeft op de derde dag van de EK inline-skaten in het Duitse Geisingen voor de vierde keer op rij goud in de wacht gesleept op de 1.000 meter. De 22-jarige Friezin bleef in de finale de Italiaanse Erika Zanetti (winnares van goud op de 300 meter en zilver op de 500 meter) en de Duitse Mareike Thum voor.

Kamminga had maandag al zilver voor zich opgeëist op de 10 km puntenkoers. Dinsdag werd ze op de 500 meter gediskwalificeerd, waardoor ze ook niet mocht van start mocht gaan op de aflossingskoers.

Zilver en brons op aflossing

Later op de avond voegden de Nederlandse aflossingsteams op de 3 km nog zilver (dames) en brons (heren) toe aan de medailleoogst.

Kamminga, Bianca Roosenboom en Irene Schouten hoefden in de finale alleen Duitsland voor te laten. Bij de dames ontbrak Oranje in de EK-historie slechts één keer (2006) op het podium van de estafette. Sinds 2004 werd één keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons bemachtigd.

Ronald en Michel Mulder, Mark Horsten en Luc ter Haar moesten in de eindstrijd België en Duitsland voor zich dulden. De Nederlandse herenploeg was ook bij de vorige EK goed voor brons, nadat eerder drie keer zilver (2008, 2011 en 2012) was veroverd.

Swings pakt goud bij heren

Bij de heren kende de finale van de 1.000 meter geen Nederlandse inbreng. De titel op dit nummer ging voor de vierde keer naar Bart Swings, die ook in 2009, 2010 en 2011 de beste was. Op de overladen erelijst van de Belg prijken nu vijftien Europese titels (baan en weg).

De Zwitser Livio Wenger won in Geisingen zilver en de Fransman Gwendal Le Privert, die dinsdag Europees kampioen werd op de 500 meter, moest genoegen nemen met brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl