NOS NieuwsAangepast

Turks lachprotest tegen vice-premier

Honderden Turkse vrouwen hebben foto's op Twitter geplaatst, waarop ze lachend te zien zijn. De actie is een protest tegen recente opmerkingen van vice-premier Bulent Arinc. Die had vrouwen gevraagd niet meer in het openbaar te lachen, "ter bescherming van de morele waarden".

Een vrouwelijk lid van een oppositiepartij verwijt de vice-premier dat hij lachen voorstelt als onwaardig gedrag waarmee vrouwen geweld over zich kunnen afroepen.

Autoritair

Leden van de oppositie beschuldigen de regering van een toenemend autoritaire stijl en van ingrepen in het persoonlijk leven van mensen.

Vice-premier Arinc is een van de mede-oprichters van de AK-partij van premier Erdogan. Op een bijeenkomst ter gelegenheid van het Suikerfeest zei hij dat vrouwen een zekere kuisheid moeten uitstralen, niet in het openbaar hardop moeten lachen en geen uitlokkend gedrag moeten vertonen.

Een organisatie van vrouwen heeft een strafklacht tegen Arinc ingediend. Ekmelledin Ihsanoglu, Erdogans tegenkandidaat voor het presidentschap, zegt dat Turkije nu meer dan ooit lachende vrouwen en mannen nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl