Russisch invoerverbod Pools fruit

Rusland heeft een invoerverbod op groente en fruit uit Polen ingesteld. De officiële reden is dat in de producten een te hoge concentratie pesticiden is aangetroffen, waardoor consumenten gevaar lopen. Het verbod gaat vrijdag in. De maatregel wordt in de komende dagen mogelijk uitgebreid naar andere Europese landen.

De maatregel treft vrijwel alle groente en fruit die Polen uitvoert naar Rusland. De Russische dienst VPSS die controles uitvoert op producten die het land binnenkomen, zegt dat Polen al een paar keer gewaarschuwd is.

Polen is een van de grootste leveranciers van groente en fruit aan Rusland. Vorig jaar was met de uitvoer van onder meer appels en peren een bedrag van ruim 300 miljoen euro gemoeid. In totaal koopt Rusland voor een bedrag van 2 miljard euro aan groente en fruit in.

Sancties

Onduidelijk is of de maatregel van Moskou verband houdt met de verscherpte Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland wegens de steun aan de separatisten in Oekraïne. Poolse exporteurs zeggen dat het invoerverbod een politieke achtergrond heeft, maar Moskou spreekt dat tegen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse sancties tegen Rusland destructief en kortzichtig genoemd. De betrekkingen tussen de twee landen, die volgens Moskou al op het laagste punt staan sinds het einde van de Koude Oorlog, lopen door de sancties alleen maar meer schade op.

Yukos

Maandag maakte de VPSS al bekend dat Rusland invoerbeperkingen overweegt van groente en fruit uit de Europese Unie. Een woordvoerder zei toen dat gedacht werd aan Polen, Moldavië en Nederland.

Die bekendmaking kwam uren nadat het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag had bepaald dat Rusland 37 miljard euro moet betalen aan drie voormalige aandeelhouders van het oliebedrijf Yukos. Het hof zei dat de Russische regering het bedrijf van Michail Chodorkovski doelbewust kapot heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl