NOS NieuwsAangepast

"Omgebouwde auto gevaar op weg"

Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt weggebruikers voor personenauto's die zo aangepast zijn, dat ze alleen met een snelheid van 25 km/uur of 45 km/uur kunnen rijden.

Volgens VVN veroorzaken deze 'motorvoertuigen met beperkte snelheid' (MMBS) gevaarlijke verkeerssituaties, doordat ze het uiterlijk hebben van een gewone auto, maar langzamer rijden. "Voor andere weggebruikers zijn deze auto's moeilijk of pas op het laatste moment te herkennen, waardoor hun snelheid foutief wordt ingeschat", zegt VVN.

Nieuwe of gebruikte auto's kunnen tegen een lage vergoeding worden omgebouwd tot een MMBS. Het aantal omgebouwde voertuigen stijgt volgens VVN explosief. In de afgelopen drie jaar is hun aantal bijna verdrievoudigd. Dit jaar zijn al ruim 400 auto's omgebouwd.

Speciale regels

Voor de speciale voertuigen gelden aparte regels. Zo is een APK niet verplicht. Daardoor kan de technische veiligheid aan het voertuig niet worden garandeerd, zegt VVN.

Ook is geen rijbewijs B nodig. "Daardoor is het voertuig al vanaf 16 jaar te besturen en hebben de bestuurders vaak weinig verkeersinzicht- en kennis", stelt de VVN. De organisatie roept de politiek op om de wet aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl