Opnieuw visfraude in Urk

Bij een groot onderzoek naar visfraude in Urk is 180.000 kilo vis in beslag genomen. Visverwerkers worden ervan verdacht Aziatische platvis te verkopen als schol. 

Met het zogenoemde omkatten van vis wordt veel geld verdiend. Schol uit de Noordzee is namelijk veel duurder dan platvis uit Azië. 

De invallen werden gedaan bij zes bedrijven en twee woningen. Behalve vis nam de Algemene Inspectiedienst (AID) ook een grote hoeveelheid administratie in beslag.

De AID houdt er rekening mee dat er nog meer bedrijven bij de visfraude betrokken zijn. 

Interview met burgemeester Kroon van Urk:

Boete

In oktober vorig jaar werd de visafslag in Urk veroordeeld tot 130.000 euro boete voor fraude. Het ging toen om de illegale invoer van schol.

In totaal stonden 27 vissers en vishandelaren terecht. Burgemeester Schutte moest in verband met de zaak zelfs aftreden, omdat hij de visafslag had gewaarschuwd voor een politie-inval. 

De kwestie leidde tot veel commotie in Urk, waar 75 procent van de bevolking van de vis leeft. 

Interview met Kees Taal, hoogleraar visserijwetenschappen, over de visfraude

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

  • video Groot onderzoek naar visfraude in Urk Goedkopere Aziatische platvis wordt in Urk verkocht als dure schol. Vorig jaar nog werden de visquota... ontdoken. De Algemene Inspectiedienst heeft invallen gedaan bij 6 bedrijven en in 2 woningen. 180 ton vis, en boekhoudingen zijn in beslag genomen.
  • video Visfraude in Urk Bij een groot onderzoek naar visfraude in Urk is 180.000 kilo vis in beslag genomen. Visverwerkers worden... ervan verdacht Aziatische platvis te verkopen als schol.

Audio Gerelateerde audio

  • Reactie op visfraude Urk Urker vissers verkochten hun vis als dure schol uit de Noordzee. Maar is werkelijkheid ging het om goedkope platvis uit Azië. In... verband met deze visfraude heeft de Algemene Inspectiedienst duizenden kilo's vis in beslag genomen. Ook zijn er invallen gedaan bij zes bedrijven en twee woningen.
  • Visfraude in Urk In Urk is deze week 180.000 kilo goedkope vis in beslag genomen die voor dure Noordzee-schol door moest gaan. De Algemene Inspectie... Dienst heeft dat gisteravond bekend gemaakt. Het zou gaan om goedkope vis, in Azië gevangen en gefileerd, die in Urk wordt verpakt als Nederlandse schol.
  • Viswinkel Urk over fraude De Algemene Inspectie Dienst heeft in Urk 180 ton vis in beslag genomen. De vis werd als schol verkocht, maar het ging om een... andere, goedkopere vissoort. En dat mag niet. De fraude is vervelend voor het imago van het vissersdorp, vinden ze in de viswinkel in Urk. Zo merkte verslaggever Mattijs van de Wiel.
  • Hoogleraar visserijwetenschappen over Urk Op Urk worden 6 visverwerkende bedrijven ervan verdacht goedkope Aziatische platvis te hebben verkocht als duurdere schol uit de... Noordzee. Interview met Kees Taal, hoogleraar visserijwetenschappen, en van het Landbouw Economisch Instituut.

Video en Audio

Meer video en audio