NOS NieuwsAangepast

Gas minder duur in 'hoog' Limburg

Voor ongeveer 3500 huishoudens in Zuid-Limburg gaat de gasrekening volgend jaar omlaag. Dat komt doordat ze hoog wonen, meer dan 200 meter boven zeeniveau. Het gaat om een correctie op de gasrekening, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Wie hoog woont, heeft te maken met een lagere luchtdruk. Maar gasmeters in Nederland gaan uit van een luchtdruk op zeeniveau, waardoor in de hoogste gebieden in Zuid-Limburg een vertekend beeld ontstaat van het gasgebruik.

Doordat in Limburg de energiewaarde per kuub gas lager is, hebben inwoners meer gas nodig om bijvoorbeeld vlees te bakken of hun huis te verwarmen. En dat is niet eerlijk, zegt ACM-bestuurslid Don. "Dat mag de consument niet meer kosten."

De Limburgers op meer dan 200 meter hoogte kunnen rekenen op een besparing van ongeveer 33 euro per jaar. Ook inwoners van andere hoger gelegen gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug hebben profijt van de correctie, zij het minder.

De laagste categorie betreft huishoudens tussen de 50 en 100 meter boven de zeespiegel. Zij besparen ongeveer 6 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl