NOS VoetbalAangepast

Loodzware missie voor Feyenoord

Nederlandse clubs blijven nog maar zelden overeind in het kwalificatietoernooi voor de Champions League. In de laatste acht seizoenen lukte het een club uit ons land slechts eenmaal om zich via deze route voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

Die ene keer was in 2010, toen Ajax afrekende met achtereenvolgens PAOK Saloniki en Dinamo Kiev. Het is nu aan Feyenoord dat voorbeeld te volgen en tegelijk iets aan de dramatische statistiek van Nederland te doen.

Die opdracht is, op zijn zachtst gezegd, geen gemakkelijke. Want als Feyenoord vanavond en volgende week woensdag weet af te rekenen met Besiktas in de derde voorronde, wacht in de play-offs een tegenstander uit de rij Arsenal, FC Porto, Zenit Sint-Petersburg, Bayer Leverkusen en Napoli.

Missie mislukt

Feyenoord weet in ieder geval hoe het wel moet, maar... ook hoe het niet moet.

Twee jaar geleden waren de Rotterdammers dolblij met de tweede plaats in de eredivisie en een plaats in de voorronde van de Champions League. Net als voor Ajax in 2010, was Dinamo Kiev de tegenstander. De 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd in Oekraïne bood perspectief, maar thuis (0-1) kon het karwei niet worden afgemaakt.

Pas sinds 2009 wacht na de voorronde(s) een extra ronde, de play-offs. Daarvoor was Feyenoord al wel eens succesvol, maar ging het ook al fout. In 1993 versloeg Feyenoord IA Akranes, om het vervolgens net niet te redden tegen FC Porto (1-0 uit, 0-0 thuis). Ook in 2000 ging het mis. Sturm Graz was in Oostenrijk met 2-1 te sterk, dankzij twee strafschoppen, waarvan eentje in de laatste minuut. In de Kuip eindigde de return in 1-1.

Missie geslaagd

Twee keer kwam het voor Feyenoord wel goed. In 1997 plaatste de club zich zelfs simpel. Tegenstander FC Jazz uit Finland werd thuis met 6-2 over de knie gelegd, en dat terwijl Feyenoord een helft lang met een man minder speelde, na een rode kaart voor Henk Vos. Ook de return werd gewonnen (2-1).

Voor de wedstrijd tegen Besiktas kan Feyenoord zich nog het beste vasthouden aan een dubbele confrontatie uit 2002. In de derde voorronde plaatste Feyenoord zich toen ten koste van Fenerbahçe, ook een Turkse club, voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Shinji Ono

Grote man aan de kant van Feyenoord was destijds Shinji Ono. De Japanse middenvelder maakte het enige doelpunt in de heenwedstrijd in de Kuip en opende de score in de return. Ook dat duel won Feyenoord, met 2-0. Thomas Buffel was verantwoordelijk voor de tweede treffer.

In datzelfde seizoen waren Ajax en PSV rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. Dat leverde de luxe op van liefst drie Nederlandse clubs in de Champions League. Nu eerst maar eens twee, want ook dat is alweer vier jaar geleden. De bal ligt bij Feyenoord, maar de missie is loodzwaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl