Rampplek opnieuw onbereikbaar

De rampplek in Oost-Oekraïne van de neergestorte Boeing is vandaag opnieuw onbereikbaar voor de Nederlandse en internationale onderzoekers. Een team van de OVSE dat op weg was gegaan om de route te verkennen, is teruggekeerd wegens de oorlogshandelingen in het gebied.

De groep werd 20 kilometer na vertrek uit Donetsk tegengehouden door separatisten, die zeiden dat er verderop gevochten werd. De OVSE'ers zaten in twee auto's.

Het is de vierde achtereenvolgende dag dat de onderzoekers niet naar het rampgebied kunnen. De Nederlandse en Australische onderzoekers wagen opnieuw een poging als de omstandigheden dat toelaten. "We blijven de komende dagen proberen de crashsite bereiken, maar het blijft de vraag of het veiliger wordt", laat het hoofd van de missie, Pieter Jaap Aalbersberg, in een verklaring weten.

Gevechten

De aanhoudende gevechtshandelingen veroorzaken steeds grotere ergernis in de Tweede Kamer. Leden van een Kamercommissie die de stand van zaken in Oost-Oekraïne gisteren met minister Timmermans bespraken, uitten kritiek op de opstelling van de Oekraïense regering. De beloften om de strijd te staken nabij en in het rampgebied worden niet nagekomen.

Volgens functionarissen van de 'volksrepubliek Donetsk' zijn bij gevechten in de regio sinds gisteren negentien doden gevallen. Oekraïense troepen zetten hun offensief voort, onder meer met beschietingen op woonwijken, zegt een woordvoerder van de separatisten.

De opstand in Donetsk tegen de centrale regering in Kiev begon vijf maanden geleden. Regeringstroepen hebben in de afgelopen dagen verschillende stadjes in de regio heroverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl