Begin genocide-proces Cambodja

In Cambodja zijn de voorbereidende zittingen begonnen in het genocide-proces tegen de twee laatste leiders van de Rode Khmer die nog in leven zijn. De twee, Khieu Samphan en Nuon Chea, staan al terecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Khieu Samphan is een voormalig staatshoofd en Nuon Chea was de plaatsvervanger van Pol Pot, de leider van de Rode Khmer. Die beweging oefende tussen 1975 en 1979 een schrikbewind uit in Cambodja. Naar schatting twee miljoen mensen kwamen om door uitputting en ondervoeding in werkkampen of door executie.

Pol Pot

Tot nu toe is slechts één lid van het wrede maoïstische regime veroordeeld: kampcommandant Duch. Pol Pot overleed in 1997. Een oud-minister die terechtstond, overleed vorig jaar. Zijn vrouw, die ook minister was onder Pol Pot, is ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Het vonnis over Khieu Samphan (83) en Nuon Chea (88) in het proces wegens oorlogsmisdaden valt op 7 augustus. De openbaar aanklagers hebben levenslang geëist.

De aanklachten genocide en oorlogsmisdaden zijn uit elkaar gehaald om het proces te versnellen en de kans op een veroordeling te vergroten, gezien de leeftijd van de gedaagden. Zij staan ook terecht voor de moord op Vietnamezen en leden van een islamitische minderheid in Cambodja.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl