NOS NieuwsAangepast

Kiesraad wil verbod op stemfie

De Kiesraad adviseert minister Plasterk van Binnenlandse Zaken om het maken van selfies met een ingevuld stembiljet te verbieden. Volgens de raad zijn dat soort foto's van jezelf in strijd met het in de wet vastgelegde stemgeheim.

Volgens de raad werken 'stemfies' fraude in de hand. Mensen kunnen hun stem verkopen en met zo'n foto aantonen dat ze volgens afspraak op iemand hebben gestemd.

Bovendien kunnen kwaadwillenden op iemand druk uitoefenen om een bepaalde stem uit te brengen. Een selfie met het stembiljet moet dan bewijzen dat die stem ook werkelijk is uitgebracht, zegt de Kiesraad.

Om die redenen zijn dat soort selfies in het buitenland verboden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart kwam de stemfie in het nieuws toen Plasterk zei dat zo'n foto niet verboden is. "Zolang je maar andermans stemgeheim niet schaadt." De uitspraak leidde tot een rechtszaak, waarin de rechter bepaalde dat die door de beugel kon. Maar er kleven wel bezwaren aan zo'n selfie vanwege het stemgeheim, gaf de rechter toe.

Doorgaans neemt de minister een advies van de Kiesraad over. Het ministerie zegt dat het advies over de stemfie wordt meegenomen in een evaluatie van de verkiezingen.

De Kiesraad geeft toe dat controle van een verbod op stemfies moeilijk wordt. "Je kan niet iemands mobieltje afpakken voordat hij gaat stemmen", zei voorzitter Kummeling in het Radio 1-programma De Ochtend. "Maar als een kiezer trots zijn stemfie laat zien, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter, dan is wel meteen het bewijs geleverd dat het verbod is genegeerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl