NOS NieuwsAangepast

"Nog meer banen weg bij banken"

De komende jaren verdwijnen er nog eens duizenden banen in de financiële sector. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV. Na het verlies van 38.000 banen in de afgelopen jaren zou het deze keer gaan om 15.000 banen bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeleggers.

Kees van Uitert deed onderzoek voor het UWV. Volgens hem verdwijnen er vooral banen op mbo-niveau. "Daar verdwijnt 15 procent van het totale aantal banen. Dat zijn vooral ondersteunende functies die door automatisering en digitalisering niet meer nodig zijn."

De grootste klappen vallen bij de verzekeraars. Die maken nu een inhaalslag. Banken bijvoorbeeld zijn al eerder begonnen met het snijden in arbeidsplaatsen.

Hbo

Ondanks de banenkrimp komen er ook functies bij. Dit zijn functies op het niveau van hbo en hoger. "De komende jaren zijn er veel ICT'ers nodig, beveiligingsspecialisten, klantonderzoekers en accountants", zegt Van Uitert.

Mbo'ers dreigen tussen wal en schip te vallen. Volgens van Uitert is het belangrijk dat zij opleidingen krijgen en waar mogelijk doorstromen naar hogere functies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl