NOS NieuwsAangepast

Winst KPN door pensioenmeevaller

Felle concurrentie in de mobiele markt en aanhoudende krimp in de zakelijke markt hebben de omzet van telecombedrijf KPN in het tweede kwartaal gedrukt.

De kwartaalomzet kwam uit op 2 miljard euro, 150 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Pensioenmeevaller

KPN boekte wel een nettowinst, van 349 miljoen euro. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Maar de winst is bijna helemaal te danken aan een eenmalige meevaller uit een wijziging van het pensioenstelsel.

Als die meevaller niet meetelt, resteert een verlies van 12 miljoen euro. Vorig jaar rolde er in het tweede kwartaal nog een winst van 162 miljoen euro uit.

De concurrentie van kabelbedrijven en mobiele concurrenten als Vodafone en T-Mobile laten duidelijk hun sporen achter.

Klanten

In de divisie mobiel voor consumenten kreeg KPN er in het tweede kwartaal 53.000 klanten en 16.000 nieuwe zakelijke klanten bij. Het 4G-netwerk heeft inmiddels 1,4 miljoen klanten

Bij interactieve televisie kwamen er 43.000 nieuwe klanten bij. 47 procent van de breedbandklanten heeft inmiddels een 'triple play'-pakket van tv, bellen en internet.

E-Plus

De Europese Commissie gaf onlangs groen licht voor de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica Deutschland. De verkoop wordt in het derde kwartaal afgerond en levert KPN uiteindelijk 8,6 miljard euro op. Daarmee wil KPN de financiële positie verbeteren en schulden wegwerken.

Vorige week werd bekend dat oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager vanaf half augustus de nieuwe financieel directeur wordt bij KPN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl