NOS NieuwsAangepast

Mag vd Graaf zonder enkelband?

De rechtbank in Den Haag spreekt zich vanmiddag uit in het kort geding dat Volkert van der Graaf heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. De moordenaar van Pim Fortuyn is het niet eens met de voorwaarden die hem bij zijn vrijlating zijn opgelegd.

Die voorwaarden zijn onder meer dat hij 24 uur per dag een enkelband draagt, in vier steden een locatieverbod heeft en niet met de media mag praten.

Frustratie wegnemen

Volgens Van der Graaf zijn de voorwaarden niet opgelegd om de kans op herhaling te verkleinen, want die kans wordt door deskundigen heel klein geacht. Hij zegt dat de voorwaarden zijn opgelegd om frustratie weg te nemen bij mensen die vonden dat hij langer vast had moeten blijven zitten.

Daarnaast voert hij aan dat er helemaal geen aanvullende voorwaarden aan zijn vrijlating gesteld hadden mogen worden, omdat deze mogelijkheid pas in 2008 is ingevoerd. Zijn straf dateert al van voor die tijd.

Reactie onzeker

Maar volgens de landsadvocaat is de kans op herhaling nog onduidelijk. Van der Graaf zou tijdens zijn detentie niet goed hebben kunnen resocialiseren vanwege de veiligheidssituatie. Daardoor zou het nog onzeker zijn hoe hij reageert op dreigingen.

Bovendien houden deskundigen er wel degelijk rekening mee dat hij zich opnieuw bewapent. De landsadvocaat zegt ook dat de staat de nieuwe regels voor voorwaardelijke vrijlating wel mag hanteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl