NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanval op school Gaza

Israël heeft vannacht opnieuw doelen gebombardeerd in de Gazastrook. Ook een school in Jabalia, in Noord-Gaza, werd geraakt. Volgens een VN-woordvoerder zijn er zeker 19 mensen om het leven gekomen. Tegelijkertijd werkt Egypte aan een nieuw voorstel voor een wapenstilstand.

In de school zaten 3000 Palestijnse vluchtelingen. De VN beheert zo'n tachtig schoolgebouwen in Gaza en gebruikt ze om mensen op te vangen. In totaal zitten er meer dan 200.000 Palestijnen. De VN heeft al een paar keer Hamas-raketten gevonden in schoolgebouwen.

Raketbeschietingen

Een VN-woordvoerder in Gaza-Stad zei dat de Palestijnen juist naar de school waren gekomen omdat die wegens de VN-status veilig leek. Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat militanten in de buurt van de school raketten hadden afgevuurd en dat Israël terugschoot.

Gisteravond laat waren er ook weer raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Onder meer in de regio van Tel Aviv ging het luchtalarm af en werden raketten onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft opnieuw op beide partijen een dringende oproep gedaan om burgerdoelen te ontzien. Een militaire aanval waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire doelen en burgers is volgens het Rode Kruis een oorlogsmisdaad.

Tunnels

Hamas wil onder meer dat er een einde komt aan de blokkade van de Gazastrook, die door zowel Israël als Egypte in stand wordt gehouden. Israël lijkt vastbesloten om door te gaan tot alle Hamas-tunnels zijn vernietigd. Onder de bevolking bestaat brede steun voor de militaire operatie.

Correspondent Monique van Hoogstraten meldt dat op de Palestijnse televisie voor het eerst beelden getoond van Hamasstrijders die door een tunnel naar een Israëlische grenspost gaan en daar een soldaat doodschieten. De beelden werden in de Gazastrook met applaus ontvangen.

Achter de schermen probeert Egypte te bemiddelen tussen de strijdende partijen. Volgens een Palestijnse tv-zender komt vandaag een Palestijnse delegatie in Caïro aan. Eerdere pogingen om tot een bestand te komen mislukten, naar verluidt mede omdat Hamas zich niet vertegenwoordigd voelde bij de gesprekken.

Elektriciteitscentrale

Gisteren vielen bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook meer dan honderd doden. Het waren de zwaarste bombardementen sinds de legeroperatie op 8 juli begon.

Ook de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd getroffen. Een brandstoftank bij de centrale werd geraakt waardoor een enorme brand ontstond. Vrijwel de gehele Gazastrook zit nu zonder stroom; daarvoor was er dagelijks nog zo'n drie uur elektriciteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl