NOS VoetbalAangepast

Feyenoord koerst volledig op jeugd

Feyenoord heeft met de verkoop van Graziano Pellè (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto) en Stefan de Vrij (Lazio) zo'n 33 miljoen euro binnengehaald. Dat betekent echter niet dat de Rotterdammers gaan smijten met geld.

Amper vier jaar geleden was Feyenoord op sterven na dood. De trots van Rotterdam zat tot aan de lippen in de schulden en de sportieve ambities verschoven geruisloos van landstitels naar de bescheiden doelstelling van Europees voetbal.

Een groep gefortuneerde supporters, onder wie Pim Blokland, zag de 10-0 nederlaag tegen PSV in oktober 2010 als de spreekwoordelijke druppel. De vrienden van Feyenoord legden meer dan dertig miljoen euro op tafel in ruil voor 49% van de aandelen.

Koeman

Feyenoord ging noodgedwongen door met de eigen jeugd en langzaamaan kroop de club weer naar de top van de eredivisie. Onder leiding van trainer Ronald Koeman haalde Feyenoord zelfs weer het voorportaal van de Champions League. De bonus van deelname aan het miljoenenbal bleek nog een brug te ver, maar de waarde op het veld steeg met de week. Een succesvol WK met een hoog Feyenoord-gehalte deed de rest. Eindelijk stromen de miljoenen weer via de Maas richting de Kuip.

Dat er nu weer geld is door de verkoop van vier basisspelers, wil niet zeggen dat Feyenoord het beleid gaat aanpassen. "Zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Mochten wij in de komende weken van plan zijn toch te gaan investeren, dan zullen we dat in jonge spelers doen die de ploeg beter maken en die in de toekomst een transfersom gaan opleveren", zegt algemeen directeur Eric Gudde daags voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Besiktas.

Hand op de knip

Gudde: "Voor de rest zullen we zeer zorgvuldig met ons geld omgaan. Dat betekent dat we de ploeg op onderdelen waar we dat niet met de jeugd kunnen doen, ook blijven versterken. Een voorbeeld is Khalid Boulahrouz. We mikken nadrukkelijk op transfervrije spelers die kwaliteit en ervaring met zich meebrengen."

Feyenoord zal misschien nog een nieuwe spits halen, als opvolger van Pellè, maar verder houdt de club uit Rotterdam-Zuid de hand op de knip. Gudde: "Dat is de truc, ondanks de druk van de eerstvolgende wedstrijd. We moeten niet op basis van een nederlaag of een keer iets negatiefs van het beleid afwijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl