NOS NieuwsAangepast

Crisisraad B'daal om burgemeester

De gemeenteraad van Bloemendaal komt donderdag in spoedzitting bijeen. Aanleiding is een uitzending van het tv-programma EenVandaag, waarin burgemeester Ruud Nederveen van het villadorp wordt beschuldigd van oplichting, intimidatie en monddood maken van de lokale pers.

De extra raadsvergadering is aangevraagd door alle zeven fracties van de Bloemendaalse gemeenteraad. "We waren het er in een mum van tijd over eens dat dit de beste oplossing was", vertelt raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal. "Niets doen was geen optie. Het hele land ziet zoiets."

Landgoed

Centraal staat berichtgeving in de lokale media over een langdurige strijd tussen het gemeentebestuur en eigenaren van het Overveense landgoed Elswoutshoek. Zowel het Haarlems Dagblad als Weekblad Kennemerland-Zuid zegt bezoek te hebben gehad van een ingehuurde communicatiemedewerker, die invloed probeerde uit te oefenen op de berichtgeving van de kranten.

"Het kwam erop neer dat er minder kritisch over onderwerpen van gemeentepolitiek zou moeten worden geschreven en minder over Elswoutshoek", zegt Ruud Vader, oud-hoofdredacteur van het weekblad in het Haarlems Dagblad.

Het effect op het weekblad, dat financieel deels afhankelijk is van de gemeente Bloemendaal, is duidelijk, stelt Vader. "Er wordt niet meer geschreven over Elswoutshoek. Gemeentelijke persberichten worden vrijwel letterlijk overgenomen."

Oplichting

Naast het monddood maken van de lokale pers, wordt Nederveen ook beschuldigd van oplichting. Nederveen zou in het verleden een verbouwing niet hebben betaald en als belastingadviseur klanten hebben benadeeld.

De burgemeester zelf wilde niet voor de camera reageren. Dat wilde hij ook niet bij RTV Noord-Holland, dat dezelfde reportage eerder deze maand uitzond. Naar aanleiding van die uitzending sprak Nederveen in een brief aan de raad een dag na de uitzending alle beschuldigingen van EenVandaag tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl