Vertwijfeling bij vrienden MH17-dode

Door redacteur Thijs Peerdeman

De 25-jarige Balinees Wayan Sujana maakte de reis van zijn leven in Europa. Hij bezocht er de bruiloft van zijn Belgische weldoener en zat samen met hem in vlucht MH17. "Hij heeft altijd gegeven en dan word je door een paar idioten uit de lucht geschoten. Dat is geen karma", zegt Koen van Geene, ondernemer in Jakarta en één van de Nederlandse vrienden van Sujana.

Sujana was van eenvoudige komaf: zijn vader was zoutboer op Noord-Bali. Met het geld dat hij verdiende in de hotelsector op het Indonesische eiland ondersteunde hij zijn familie. "Wayan wilde altijd helpen," zegt Van Geene, "en hij was ook een echte ondernemer. Hij nam al op jonge leeftijd toeristen in huis en liet ze voor een paar dollar per nacht het echte Balinese leven ervaren. Dat waren kleine bedragen, maar voor zijn familie een echt inkomen".

Fatale droomreis

De reis naar Europa was voor Sujana een droom die in vervulling ging. Die werd mogelijk gemaakt door de Belgische ondernemer Benoît Chardome (51), die op Bali werkte. Van Geene: "Ben was een moderne moeder Teresa. Hij was heel actief bezig met een goed doel. Hij heeft Wayan Engels geleerd en zijn opleiding aan de hotelschool betaald".

De Belg is drie weken geleden getrouwd en liet zijn beschermeling voor de gelegenheid overkomen uit Bali. Die reis zou hem uiteindelijk fataal worden.

"Dorp heeft me nodig"

Hoewel Wayan in Europa zijn ogen uitkeek, wilde hij ook graag weer terug naar zijn eiland. Van Geene: "Hij zei: ik kan in Parijs zijn, in New York of Nederland, maar mijn mensen in mijn dorp hebben me nodig".

Het nieuws van de vliegtuigramp bereikte Van Geene dezelfde dag. Hij belde zijn zus en samen concludeerden ze dat de Balinees en de Belg aan boord van vlucht MH17 moeten hebben gezeten. Toen de Indonesische overheid kort daarop als één van de eersten de namen vrijgaf van de passagiers, wist hij het zeker: "En dan houdt alles op".

"Familie op Bali hoorde niets"

Van Geene heeft zo snel mogelijk het vliegtuig naar Nederland gepakt. Hij loopt nu tegen veel vragen aan over de repatriëring van het lichaam van Wayan, mocht dat geïdentificeerd worden. Hoewel hij hulp krijgt van Nederlandse familierechercheurs, is nog steeds onduidelijk wie de kosten van het vervoer van het lichaam naar Indonesië betaalt.

Arthur Laumann, een Nederlander die door een gemeenschappelijke kennis op Bali is ingeschakeld, beaamt dat: "Je denkt dat er in Nederland heel veel geregeld is, maar in dit soort gevallen val je echt tussen wal en schip. Voor de Nederlandse nabestaanden merkte ik al snel dat er door Malaysia Airlines een speciale caretaker werd aangesteld en dat er familierechercheurs vanuit de politie zijn, maar de familie op Bali hoorde niets."

Ambassade wijst naar Malaysia

Een woordvoerder van de Indonesische ambassade in Den Haag zegt tegen de NOS dat de formaliteiten rondom het vrijgeven van het lichaam door de ambassade geregeld zullen worden, maar dat de kosten van het transport van de kist met het lichaam van Wayan door Malaysia Airlines betaald moeten worden. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij kon dat dinsdag niet bevestigen.

Ondertussen volgen Koen en Arthur dagelijks het nieuws om te zien of het Nederlandse inspecteurs lukt om de rampplek te bereiken. Van Geene: "Dat is mijn grootste vrees, dat er nooit iets wordt gevonden. Ik moet een bepaalde afsluiting hebben".

Reacties, opmerkingen? Mail de maker: thijs.peerdeman@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl