NOS NieuwsAangepast

Verkenners naar rampgebied

De leiding van de Nederlandse marechaussee in Donetsk heeft een groep verkenners gestuurd naar het rampgebied in Oost-Oekraïne. Het is de jongste ontwikkeling in de moeizame pogingen van Nederlandse en internationale onderzoekers om het rampgebied te bereiken. De verkenners moeten bekijken of het voor de onderzoekers veilig genoeg is om de reis morgen zelf te ondernemen.

Gisterochtend en vanochtend gingen teams op weg, maar in beide gevallen werden de pogingen in verband met de aanhoudende vijandelijkheden in het rampgebied gestaakt. Ook OVSE-medewerkers moesten hun reis opnieuw afbreken.

Irritatie

In de Tweede Kamer neemt de irritatie toe dat de onderzoekers er maar niet in slagen het rampgebied te bereiken. De onderzoekers willen er op zoek gaan naar stoffelijke resten en bezittingen van de slachtoffers. De irritatie heeft zowel betrekking op de rebellen als op de regering in Kiev. Minister Timmermans vroeg begrip voor de opstelling van de Oekraïense regering om gebied te heroveren op de rebellen.

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken Kerry en Lavrov zijn het eens over de kwestie. Ze vinden dat er snel een wapenstilstand moet komen om de onderzoekers in staat te stellen naar het rampgebied te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl