NOS NieuwsAangepast

Sancties raken oliesector Rusland

Rusland krijgt van de Europese Unie sancties opgelegd die onder meer de banken, de energiesector en defensie raken. De sancties moeten vooral de Russische economie treffen.

Met name de bankensector wordt gestraft. De toegang tot de Europese markt wordt voor banken die voor het grootste deel in handen zijn van de Russische overheid bemoeilijkt en in bepaalde gevallen zelfs onmogelijk gemaakt. Europa-correspondent Chris Ostendorf: "Dat zal de grootste schadepost zijn voor Rusland, het gaat hier over miljarden."

Ook komt er een wapenembargo. "Het gaat dan alleen om toekomstige deals, de omstreden levering van oorlogschepen vanuit Frankrijk kan dus in principe doorgaan."

Schaliegaswinning

De levering van hoogwaardige technologie wordt ook aan banden gelegd. Die lijst is heel specifiek uitgewerkt. Dat treft vooral de energiesector. Technologie over diepzeeboringen en schaliegaswinning mag niet meer worden geëxporteerd naar Rusland.

Zogenaamde dual-use producten mogen ook niet meer aan Rusland worden geleverd. Het gaat dan vaak om relatief normale spullen die ook intensief door het leger worden gebruikt. Er moet dan worden gedacht aan nachtkijkers, knuppels en hoogwaardige elektronica.

Recordtempo

Er zijn niet eerder dergelijke zware economische sancties opgelegd aan Rusland. Er waren al wel sancties, maar die waren vooral tegen personen gericht. De Europese landen hikten lang tegen economische sancties aan, maar de vliegramp met de MH17 en de nasleep daarvan heeft het proces in een stroomversnelling gebracht. "Er was een besluit binnen een week, dat is een recordtempo," zegt Ostendorf.

Over drie maanden zullen de sancties geëvalueerd worden. De EU-landen moeten de sancties formeel nog individueel goedkeuren, maar Rusland heeft al aangekondigd met een antwoord te komen. Eerder noemde Ostendorf de sancties al het "financieel treiteren" van Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl