"Oekraïne heeft niet alleen schuld"

Volgens minister Timmermans heeft niet alleen Oekraïne schuld aan het feit dat forensisch experts en waarnemers niet hun werk kunnen doen op de rampplek van MH17. Dat zei hij in een debat de met Tweede Kamer. Hij zegt dat het om een "fluïde situatie" gaat en vindt dat Oekraïne er niet als "bad guy" moet worden uitgehaald.

Militaire opbouw

De minister zei dat er over de grens van Oekraïne een enorme militaire opbouw gaande is, waar Kiev volgens hem terecht bang voor is. Daarom kan Oekraïne niet stoppen met het geweld tegen de Russische pro-separatisten.

Volgens Timmermans wil Oekraïne graag als partner van de Europese Unie worden gezien en heeft de Oekraïense president Porosjenko vandaag aan premier Rutte beloofd dat hij al zijn verantwoordelijkheid zal nemen en er alles aan zal doen dat experts hun werk kunnen doen.

Internationale druk

Timmermans zegt dat er morgen weer gekeken moet worden of dat het geval is en of de situatie verbeterd is. Zo niet, dan zal Timmermans weer de internationale druk opvoeren en Oekraïne herinneren aan de VN-resolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl