China: onderzoek ex-veiligheidschef

De Chinese communistische partij heeft een onderzoek geopend naar de machtige oud-veiligheidschef Zhou Yongkang. Hij wordt verdacht van het overtreden van de discipline-regels van de partij. Zo'n onderzoek is meestal de voorbode van een royement uit de partij en een strafrechterlijk onderzoek.

Tot 2012 maakte Zhou deel uit van het machtige Politburo, dat uit negen leden bestaat. Meestal staan leden van dat machtige partijlichaam boven de wet en is vervolging uitgesloten. Wat Zhou precies heeft misdaan, is niet bekendgemaakt.

Xi Jinping

Het onderzoek naar Zhou onderstreept volgens commentatoren de machtige positie van president Xi Jinping. Hij heeft de strijd tegen de corruptie van hoog tot laag in de partij tot inzet van zijn presidentschap gemaakt.

Tot zijn terugtreden vorig jaar stond Zhou Yongkang aan het hoofd van het machtige veiligheidsapparaat in China. In de afgelopen maanden werden ook al tientallen hoge partijfunctionarissen en zakenmensen onderworpen aan een onderzoek, waarmee de machtsbasis van Zhou werd afgebroken. Tot voor kort werd Zhou als onaantastbaar gezien met zijn zeggenschap over de binnenlandse veiligheidsdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl