Kalveren Barneveld geruimd

Op een bedrijf in Barneveld zijn ruim vijfhonderd kalveren geruimd omdat er in het veevoer een verboden antibioticum is gevonden. Het bedrijf is een van de veehouderijen waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het middel furazolidon aantrof.

Het antibioticum furazolidon is sinds de jaren 90 verboden omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten. Het middel heeft waarschijnlijk in het veevoer van een bedrijf in Lopik gezeten. Het bedrijf zelf ontkent dit, maar is nu tijdelijk gesloten op last van de NVWA.

Niet schadelijk

Inmiddels zijn zo'n honderd veebedrijven stilgelegd en 2500 kalveren geruimd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het eten van het vlees niet schadelijk is voor de volksgezondheid. Toch vindt het ministerie dat de regels zijn overtreden en dat de dieren moeten worden geruimd.

De advocaat van vier getroffen bedrijven in Gelderland noemt de ruiming een ramp voor zijn cliënten. Volgens hem zijn ze niet alleen hun veestapel kwijt, maar krijgen ze waarschijnlijk ook geen schadevergoeding, omdat niet vaststaat hoe de antibiotica in het veevoer zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl