Minder hulp partner kankerpatiënt

Partners van kankerpatiënten vragen minder vaak om psychologische hulp. Volgens betrokken partijen als KWF Kankerbestrijding en het Helen Dowling Instituut komt dat omdat de psychologische hulp niet meer wordt vergoed door de verzekering.

In 2013 werd de zogenoemde aanpassingsstoornis, een heftige psychologische reactie op een gebeurtenis, uit het verzekeringspakket geschrapt. Bij het Helen Dowling Instituut, een centrum voor psychologische hulp bij kanker, is het aantal aanmeldingen sindsdien bijna gehalveerd.

Ook bij KWF Kankerbestrijding komen signalen binnen dat de vraag om psychologische hulp daalt. De organisatie is een lobby gestart bij de overheid en ziektekostenverzekeraars om de aanpassingsstoornis weer vergoed te krijgen. Ook wil KWF meer erkenning voor de problematiek.

Relationele problemen

"Partners van kankerpatiënten hebben stress, relationele problemen en krijgen te maken met rouwverwerking. In het verleden hebben we deze mensen kunnen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen, dat is nu niet meer aan de orde", aldus directeur Kuiper van het Helen Dowling Instituut

Kuiper pleit ervoor om de problematiek waarmee de partners te maken krijgen weer te vergoeden. Een sessie kost ongeveer 100 euro. "Het gaat vaak om korte behandelingen, dus het is niet zo verschrikkelijk duur. Bovendien staat het in geen verhouding tot wat we aan menselijke waarde winnen."

Lobby

Partners van kankerpatiënten gaan nu met hun klachten naar de huisarts. Het Helen Dowling Instituut wil zich gaan inzetten om de praktijkondersteuners beter te scholen zodat ze een betere begeleiding kunnen bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl