NOS NieuwsAangepast

Centrale Gaza kapotgeschoten

Het Israëlische leger heeft met een beschieting de enige elektriciteitscentrale op de Gazastrook tot sluiting gedwongen. Een van de drie brandstoftanks van de centrale werd in brand geschoten. Uren na de beschieting hingen er nog altijd dikke rookwolken boven de centrale. De lokale brandweer was niet in staat het vuur te blussen.

Voor de aanval hadden de 1,7 miljoen inwoners van de Gazastrook maar zo'n drie uur elektriciteit per dag.

De aanval op de elektriciteitscentrale is weer een zware slag voor de Gazastrook. Onbekend is of er bij de beschieting slachtoffers zijn gevallen.

Bij andere beschietingen vielen volgens Palestijnse bronnen vandaag honderd doden in de Gazastrook.

Zwaarste bombardementen

Afgezien van de beschieting van de elektriciteitscentrale beleefde de Gazastrook de zwaarste bombardementen sinds het begin van het militaire offensief van Israël, ruim drie weken geleden. Onder andere het huis van de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, is gebombardeerd. Zoals alle Hamasleiders zit hij ondergedoken.

Gisteravond had premier Netanyahu een verlenging van de militaire campagne aangekondigd. Hij zei dat Israël "agressief en verantwoordelijk zal optreden tot onze missie is voltooid om onze burgers, militairen en kinderen te beschermen".

De dag van gisteren beschreef Netanyahu als pijnlijk, met de dood van vijf militairen. Het aantal doden aan Israëlische kant liep daardoor op naar 56, onder wie drie burgers. De Palestijnen hebben meer dan 1100 mensen verloren. Hamas zegt door te vechten tot de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

VN-chef Ban Ki-moon verwijt beide partijen het beschieten van civiele doelen. De oproep van de VN-Veiligheidsraad tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk bestand heeft niets opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl