NOS NieuwsAangepast

"Onrust onder Rotterdamse Joden"

"Sommige joden durven in Rotterdam geen keppeltje meer te dragen op straat, uit vrees voor confrontaties met moslims", zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Hij sprak gisteravond met enkele vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap uit de stad naar aanleiding van het oplopende conflict tussen Israël en Hamas. Eergisteren kwamen duizenden mensen af op een pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam.

Loyaliteit

"Joden voelen zich in Rotterdam veilig, maar er is wel onrust. Orthodoxe joden zijn terughoudend met etaleren van hun joods-zijn op straat. Je mag hier sympathie hebben voor de Palestijnen en je mag ook pro-Israël zijn, maar dat mag in Rotterdam niet tot vijandelijkheden leiden."

Aboutaleb is van plan om na de zomer ook te gaan praten met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. "Ik zou graag de dialoog met andere gemeenschappen willen voortzetten, om te voorkomen dat loyaliteit van deze groepen met strijdende partijen in het Midden-Oosten zich ontwikkelt tot vijandelijkheden tussen Rotterdammers met eenzelfde paspoort. Dat is niet wat we willen."

Syrië

Volgens de burgemeester beginnen de verschillende conflicten in het Midden-Oosten ook in Rotterdam door elkaar te lopen. "Er is ook nog een strijd gaande in Syrië in Irak. Dat vertroebelt de boel."

"De elementen lopen door elkaar. Er zijn mensen die sympathie hebben voor sjiieten of soennieten, er zijn mensen voor of tegen ISIS. Dat maakt de spanning breder. Rotterdamse Joden worden nu aangesproken over iets waar ze geen enkele invloed op hebben. Dat gesprek willen we graag op gang brengen."

"We zijn met zijn allen Rotterdammers en Nederlanders. We mogen onze affiniteiten hebben, maar we houden het hier netjes en rustig. Ik vind het vreselijk dat joodse mensen niet met een keppeltje over straat durven. Dat is net zo erg als wanneer extreem-rechtse mensen een Marokkaanse man in een djellaba aanvallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl