NOS NieuwsAangepast

Zware nachtelijke aanval op Gaza

Israël heeft vannacht in de Gazastrook zware bombardementen uitgevoerd. Onder meer het huis van Hamas-leider Haniyeh is geraakt, zegt zijn zoon. Er zou niemand aanwezig zijn geweest.

Verder werd een gebouw waarin een televisie- en radiozender van Hamas is gevestigd zeker twee keer getroffen door Israëlisch vuur.

In de eerste uren van de nacht vielen in Gaza volgens Palestijnse bronnen zeker zestien doden en tientallen gewonden. Bij de aanvallen zette Israël gevechtsvliegtuigen in, meldt een journalist van de BBC die ter plaatse is. Ook werden honderden lichtkogels afgevuurd, waardoor de lucht boven Gaza geregeld fel oranje oplichtte.

Luchtalarm

Vanuit de Gazastrook worden eveneens raketten op Israël afgevuurd. In het zuiden van Israël en in Tel Aviv klonk het luchtalarm. De raketten zijn volgens het leger in open gebied terechtgekomen of onderschept door het luchtafweersysteem.

Gisteravond zei premier Netanyahu dat de legeroperatie in Gaza doorgaat. Hij zei dat zijn land zich moet voorbereiden op een lange militaire operatie. "We moeten geduldig zijn en de strijd voortzetten tegen deze moordenaars", sprak hij.

Draaimolen

Ook gisteren was er een felle strijd tussen Israël en Hamas. Bij een aanval van Israël in Gaza kwamen volgens Palestijnen tien mensen om, vooral kinderen. Een raket kwam terecht bij een draaimolen, die voor kinderen was neergezet vanwege het Suikerfeest.

In de grensstreek Israël-Gaza werden vijf Israëlische militairen gedood bij een aanval van Palestijnen. Die hadden via een tunnel Israëlisch grondgebied bereikt. Een van de aanvallers werd gedood.

Smokkeltunnels

Israël wil de operatie "Beschermende Rand" doorzetten tot alle smokkeltunnels van Hamas zijn vernietigd. Hamas wil pas een bestand sluiten als Israël een einde maakt aan de blokkade van de Gazastrook.

Sinds Israël de operatie op 8 juli begon, zijn meer dan duizend Palestijnen, het leeuwendeel burgers, om het leven gekomen. Aan Israëlische kant zijn meer dan vijftig militairen, twee Israëlische burgers en een Thaise burger omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl