NOS SportAangepast

BMX'ers hopen op steun NOC*NSF

Laura Smulders kende met een gouden en bronzen plak een succesvol WK BMX. Anders was het voor de Nederlandse mannen, die geen enkele finaleplaats wisten te behalen.

Sterker nog: Raymon van der Biezen, Twan van Gendt, Jelle van Gorkom, Martijn Jaspers, Joris Harmsen, Jordy van der Heijden en Ivo van der Putten strandden allemaal in de achtste finales. En dat kan nog wel eens vervelende gevolgen hebben.

"Een en al teleurstelling eigenlijk, na een niet geslaagd WK", verwoordt Van der Biezen het. "Ik heb wel eventjes wakker gelegen. Flink nagedacht waarom het niet goed ging gisteren. Het grote vraagteken waarom niet alles op z'n plek is gevallen."

A-status

Het voor de mannen slechte WK BMX zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de A-status van een aantal renners. Om die te behouden moet je of een WK-finale bereiken of je moet de top acht halen van het wereldbekerklassement. En dat lukt een groot deel van Team Holland niet. Alleen Van Gendt, die met twee wereldbekers te gaan vierde staat, voldoet voorlopig aan die eis.

Van der Biezen: "Op het WK moest het gewoon gebeuren. Dat is niet gebeurd en dat zou zwart-wit inhouden dat de A-status nu ophoudt en dan heb ik geen financieel inkomen meer."

Bondscoach Bas de Bever hoopt dat sportkoepel NOC*NSF niet de regels hanteert en voor deze keer door vingers ziet. "Als je de regels zou hanteren, dan zou je een paar statussen in kunnen trekken. Maar ik denk dat NOC*NSF, en mijn eigen bond, de sport kennen en zij weten ook de risico's van onze sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl