Aalbersberg: morgen nieuwe poging

De Nederlandse en Australische experts in Oekraïne zullen morgen opnieuw proberen het rampgebied te bereiken. Dat zei het hoofd van de repatriëringsmissie Aalbersberg op een persconferentie.

Vandaag moest zijn team van 38 Nederlanders en 11 Australiërs omkeren, omdat het te gevaarlijk was. Op zo'n dertig kilometer van de rampplek werden mortiergranaten afgeschoten. Het was de tweede poging die mislukte. Zaterdag keerde het team ook onverrichter zake terug naar Donetsk.

Aalbersberg zei zeer teleurgesteld te zijn. Hij wil zo snel mogelijk op zoek naar stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de crash van de MH17.

Koelwagons

De deskundigen zetten intussen een operationeel centrum op in Donetsk. Verder worden zoekplannen opgesteld en voorbereid, maar daarvoor is wel een eerste verkenning van de rampplek nodig, aldus Aalbersberg.

In Torez komen koelwagons te staan voor de stoffelijke resten die nog gevonden worden. "Mochten die door omstandigheden niet bereikbaar zijn, dan zorgen we voor alternatief vervoer. We laten geen stoffelijke overschotten achter."

Aalbersberg vindt dat ook zo snel mogelijk een trein moet vertrekken met de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl