Draaimolen geraakt in Gaza

Uit de Gazastrook komen berichten over een bombardement waarbij draaimolen in een vluchtelingenkamp werd getroffen. Daarbij vielen tien doden, onder wie enkele kinderen. Draaimolens werden op sommige plaatsen neergezet voor kinderen ter gelegenheid van het Suikerfeest. De dag was tot dat moment relatief rustig verlopen.

Het voornaamste ziekenhuis in de Gazastrook werd aan het eind van de middag getroffen door een mortiergranaat. Die raakte een muur van een polikliniek. Het Israëlische ministerie van Defensie zegt dat het in beide gevallen gaat om een in Gaza afgevuurde raket die is afgezwaaid.

Escalatie

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die in Tel Aviv is, is het geweld sinds 17.00 uur Nederlandse tijd fors toegenomen. "Aan de grens is het geweld geëscaleerd."

Vanuit Gaza is volgens Waagmeester ook op Israël gevuurd. Daarbij kwamen vier Israëliërs om het leven. Een aanval vanuit Gaza heeft in afgelopen weken nog niet eerder zoveel levens tegelijk geëist.

Strijders van Hamas zouden via een tunnel de grens zijn overgestoken. In Israël hebben ze volgens het Israëlische leger het vuur geopend op militairen. Vijf van de militanten zijn gedood door het Israëlische leger. Israël heeft een groot deel van de militaire operaties van de afgelopen dagen gericht op het vernietigen van het ondergrondse gangenstelsel dat Hamas in de afgelopen jaren heeft aangelegd.

Netanyahu

Premier Netanyahu van Israël bekritiseert de oproep van de Veiligheidsraad voor een onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair bestand in de Gazastrook. Volgens Netanyahu komt de Veiligheidsraad daarmee tegemoet aan de noden van de Palestijnen terwijl geen acht wordt geslagen op de veiligheid van Israël.

Het bureau van de Israëlische premier formuleerde vanmiddag een antwoord op de verklaring, die niet in een resolutie vervat was. Netanyahu vindt dat de oproep tegemoetkomt aan een moordlustige terreurgroep die Israëlische burgers aanvalt. Voor de Israëlische behoefte aan veiligheid heeft de VN geen oog, staat in een brief aan VN-chef Ban Ki-moon.

Steinitz

De Israëlische minister Steinitz, die over de veiligheidsdiensten gaat, heeft tegen journalisten gezegd dat Israël zijn militaire offensief in de Gazastrook nog zeker de komende dagen zal voortzetten. We gaan door tot alle tunnels van Hamas zijn vernietigd, zei hij.

Het belangrijkste doel van de operatie is de demilitarisering van de Gazastrook, verklaarde Steinitz. "We willen een oplossing die een werkelijke verlichting betekent voor beide partijen." De raketten in de Gazastrook zijn volgens hem het voornaamste probleem. Ook de bevolking van de Gazastrook lijdt onder deze "onnodige" oorlog, zei Steinitz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl