NOS NieuwsAangepast

"Staakt-het-vuren bij rampplek"

Oekraïne heeft beloofd dat in een gebied van 20 kilometer rond de plek waar de MH17 is neergestort een staakt-het-vuren van kracht blijft. Dat zei minister Timmermans na een gesprek met de Oekraïense president Porosjenko in Kiev.

Het gebied waar niet gevochten wordt, heeft een dwarsdoorsnede van 40 kilometer. Rusland wilde een staakt-het-vuren voor het hele gebied, maar Oekraïne is bang dat daarmee een status quo ontstaat, waarbij pro-Russische separatisten het hier voor het zeggen krijgen. "Dat Oekraïne dat wil voorkomen, kan ik ze niet kwalijk nemen", aldus Timmermans.

Verbindingsofficier

Timmermans en Porosjenko spraken verder over veilige routes voor de onderzoekers die naar de rampplek moeten. Zij moeten van Donetsk dwars door oorlogsgebied. Afgesproken is dat er een Nederlandse verbindingsofficier naar de Oekraïense krijgsmacht gaat, die dagelijks wordt geïnformeerd over plekken waar gevochten wordt.

Timmermans is teleurgesteld dat de onderzoekers gisteren en vandaag nog niet naar het gebied konden, omdat het te onveilig was.

Het parlement van Oekraïne zal zich donderdag buigen over de ratificatie van een verdrag dat het mogelijk maakt om een missie van meer dan vijftig mensen of een gewapende missie naar het gebied te sturen. Timmermans vindt dat prima, omdat Nederland al besloten heeft om geen bewapende missie te sturen en het verdrag geen invloed heeft op het werk van de onderzoekers die al in Oekraïne zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl