NOS NieuwsAangepast

"Alle zwemongevallen registreren"

De Reddingsbrigade wil een landelijke registratie van zwemongevallen in open water. Ze maken zich zorgen over de vele zwemongevallen aan het begin van de zomervakantie.

In ruim een week tijd verdronken vijf jongeren. In totaal moest de Reddingsbrigade vorige week meer dan 1400 keer in actie komen. Een landelijk registratiesysteem zou die aantallen in de toekomst omlaag moeten brengen, zegt directeur Raymond van Mourik van de Reddingsbrigade.

"Cijfers geven meer duidelijkheid over locaties, oorzaken en omstandigheden waardoor zwemongevallen plaatsvinden. Daarmee kan ook beter onderbouwd worden welke preventieve maatregelen nuttig en effectief zijn. Nu verdrinken de meeste mensen op plaatsen waar geen toezicht is".

De Reddingsbrigade heeft nog geen idee hoe een landelijke registratie er uit moet zien en door wie die moet worden beheerd. Maar dat er iets moet gebeuren, is duidelijk, zegt Van Mourik: "hoeveel dodelijke slachtoffers zijn er nodig voor we maatregelen nemen om de veiligheid van zwemlocaties en de zwemvaardigheid actief te gaan verbeteren?".

Afgelopen week verdronken onder meer een 9-jarige jongen in Alblasserdam en een 16-jarig meisje in de Lek bij Streefkerk. Een Pools meisje overleefde afgelopen weekend een zwempartij in Dirkshoorn in Noord-Holland niet.

Voorlichting voor Polen

Veel Polen verdrinken door een combinatie van alcohol en niet kunnen zwemmen. De Reddingsbrigade geeft daarom speciale voorlichting aan Poolse zwemmers. Vorig jaar verdronken er zeven Polen in ons land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl