NOS NieuwsAangepast

Boxmeer gaat voor 40ste ronde

Tienduizenden wielerliefhebbers trekken vandaag weer naar Boxmeer, waar traditiegetrouw op de dag na de Tour de France het criterium wordt gereden.

Dit jaar komen vrijwel alle Nederlandse deelnemers uit de Tour naar de kermisronde in Noord-Brabant, onder wie de succesvolle renners Laurens ten Dam en Bauke Mollema en etappewinnaar Lars Boom.

Hoogtepunt

Ad Rijnen was 38 jaar lang betrokken bij de organisatie van de ronde. Het begon in 1975 met een race voor een lokale profwielrenner, Wil de Vlam. "Het was een armzalige renner, wij wilden geld inzamelen voor zijn proflicentie", zegt Rijnen.

In 1984 won de Fransman Laurent Fignon de Tour, de dag erna stond hij aan de start van de Ronde van Boxmeer. Dat was het absolute hoogtepunt voor Rijnen. "Moet je voorstellen, een Franse tourwinnaar die de dag erna niet in zijn eigen land rijdt!"

Geen kabinet

Eind jaren 70 geeft Dries van Agt (CDA) het startschot in Boxmeer. Dat heeft nog politieke gevolgen, omdat hij diezelfde avond ook coalitieonderhandelingen moet voeren met PvdA en D66. Maar hij blijft urenlang weg, omdat het erg gezellig is in Boxmeer. Dat leidt tot grote woede bij de beoogde coalitiepartners. Uiteindelijk komt er een kabinet van CDA en VVD.

De organisatie van deze 40ste editie is in handen van lokale ondernemers en oud-wielrenners. Twee jaar geleden dreigde de ronde niet door te gaan na een conflict met de lokale horeca.

Veel meer bezoekers

Oprichter Ad Rijnen is blij dat er nieuw leven is geblazen in zijn criterium en heeft de organisatie compleet overgedragen. Hij lost het startschot voor de oud-profs.

De entree is sinds vorig jaar gratis waardoor er nu zo'n 20.000 tot 25.000 mensen op het wielerevenement afkomen. Op het dieptepunt in 2011 waren er minder dan 7000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl