"Groot militair ingrijpen onwenselijk"

Groot militair ingrijpen in Oekraïne is niet wenselijk, zegt commandant der Strijdkrachten Middendorp. Volgens hem zou het escalerend en provocerend kunnen werken, vooral omdat de rampplek zo dicht bij de Russische grens is en bewapende marechaussees een reactie zouden kunnen oproepen. "Doordat je ongewapend bent, ben je onbedreigend", zegt Middendorp.

Hij geeft als voorbeeld een gesprek met een politieman, die tegen hem zei dat hij zich veiliger voelt als hij onbewapend is. Australië -dat ook agenten heeft gestuurd- heeft hetzelfde besloten, zei Middendorp in een briefing met de Tweede Kamer.

Helmen

In principe dragen de mensen van de Koninklijke Marechaussee en agenten "gewoon" hun politiepak. Ze krijgen ook helmen en kogelwerende vesten en ze zijn herkenbaarder door speciale hesjes. De experts zitten bewust in hotels buiten het gebied van de rampplek en beslissen iedere dag opnieuw of het veilig genoeg is om het gebied in te gaan.

Media

Volgens Middendorp is het staakt-het-vuren fragiel. De commandant der Strijdkrachten noemt de situatie bij de rampplek onoverzichtelijk en volgens hem verandert het dreigingsbeeld continu. Dat er veel media in het gebied aanwezig zijn, zorgt dat er minder dreiging is, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl